U bent hier

Boekreview: Genderqueer - Maia Kobabe

Misschien las je hem al in het Engels, maar nu is hij ook beschikbaar in een Nederlandstalige editie: Genderqueer, een autobiografische gendergids voor ieder genderdivers persoon en hun leergierige omgeving. Maia Kobabe, de schrijver, gebruikt e/em/eir persoonlijke voornaamwoorden*. In de Nederlandse taal heb ik die nog nooit gehoord, maar doorheen deze review zal ik die dus hanteren om naar em te verwijzen. Een goede oefening om deze persoonlijke voornaamwoorden onder de knie te krijgen!

Ik herinner me nog steeds de eerste keer dat ik Genderqueer las, toen nog in de Engelstalige versie. Als baby enby* kwam deze comic exact op het juiste moment in mijn leven. Ik was genderzoekende en greep elke kans om meer bij te leren over mezelf doorheen de verhalen van andere queer personen. Wat me opviel, was hoe schijnbaar gemakkelijk Kobabe moeilijke thema’s bespreekbaar maakt. Masturbatie, maandstonden, genderdysforie - het zijn onderwerpen waar nog steeds veel stigma rond hangt, maar waar Kobabe moeiteloos doorheen tekent en schrijft. Daar kan ik alleen maar bewondering voor hebben.

De Nederlandstalige versie las ik nu ik in een andere fase zit van mijn ‘genderreis’. Het voelde een beetje als een bevestiging van wie ik ben. Ik ben genderqueer, non-binair, transgender. Sommige ervaringen van Maia Kobabe zijn herkenbaar voor mij, andere dan weer niet. Wij, queer personen, ervaren meestal een onmiddellijke connectie vanwege onze ervaringen op basis van gender, geslacht en/of seksualiteit. Tegelijkertijd zijn vele levenservaringen toch verschillend. Dat maakt elk queer verhaal zo uniek en ook zo interessant.

Wat me persoonlijk erg aantrok in Kobabe’s comic, waren de prachtige illustraties die eir verhaal versterken. Hierdoor lees je het boek in een razendsnel tempo uit. Ideaal dus als je een gendergids zoekt voor iemand met een niet zo’n lange aandachtsspanne!
Genderqueer is een aanrader voor iedereen die meer wil te weten komen over genderinclusief taalgebruik, seksuele diversiteit, genderstereotypen, dysforie en het belang van de regenboog community.

Bedankt @kinderboeken_zijn_zalig om me een exemplaar te bezorgen van dit boek!

*enby: afkorting voor non-binair persoon
*e/em/eir: genderneutrale persoonlijke voornaamwoorden.

 

Geschreven door Arlo, vrijwilliger bij Casa Rosa.