U bent hier

Casa Rosa & Stad Gent presenteren met ‘pride’: de eerste Regenboog-oversteekplaats van België!

Casa Rosa, de Oost-Vlaamse koepel voor holebi’s en transgenders, kleurt de Gentse binnenstad - zoveel is zeker! Naar aanleiding van IDAHOT (International Day Against Homophobia and Transphobia) en de Belgian Pride op respectievelijk 17 en 18 mei, haalde het Gentse Roze Huis de verfborstels boven om met verve een Regenboog-oversteekplaats te creëren.

"Reeds enkele jaren worden rond deze tijd op veel plaatsen regenboogvlaggen gehesen en heel wat (ludieke) acties opgezet zoals bijvoorbeeld de jaarlijkse stationsactie van çavaria en Oost-Vlaamse verenigingen in Gent-Sint-Pieters. Deze initiatieven zijn broodnodig om blijvend de aandacht te vestigen op het belang van aanvaarding en ondersteuning van holebi’s en transgenders.”, zegt Hans De Meyer, woordvoerder voor Casa Rosa. “Elk van deze acties zijn waardevol en welgekomen, en we blijven ze aanmoedigen en ondersteunen! Dit jaar kiest Casa Rosa zelf voor een ‘specialleke’, en tot onze vreugde ten volle gesteund door Stad Gent!”.

“Gent geeft met deze symbolische actie aan nog steeds koploper te zijn als het op een lokaal holebi- en transgenderbeleid aankomt. We feliciteren de initiatiefnemers dan ook van harte, en hopen dat deze kleurige oversteekplaatsen de volgende jaren overal in Vlaanderen opduiken.”, zegt Yves Aerts, coördinator van çavaria (Vlaamse koepel van holebi- en transgenderverenigingen).

In 2013 viert de Belgische holebi-transgender gemeenschap bovendien de 10e verjaardag van de openstelling van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht.

"Vlag en wimpel om dit te vieren, leek ons niet voldoende. We kozen voor toeters en bellen.”, lacht Hans. “Dus gingen we aan de slag om dit op een opvallende manier in de verf te zetten net voor de ingangspoort van het roze huis gelegen aan Kammerstraat 22. Een tijdelijke Regenboog-oversteekplaats dwars over de Kammerstraat, een brug naar iedereen want iedereen is welkom in Casa Rosa, het Oost-Vlaamse open huis voor holebi’s, transgenders en al hun vrienden.”

Dit kleurrijke en originele initiatief wordt rond 12.00u ingehuldigd door de heer Resul Tapmaz, schepen van Welzijn, Gelijke Kansen, Gezondheid en Sport op vrijdag 17 mei 2013.